Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavný kabylský zpěvák Lounes Matoub

4. 12. 2006

Lounes Matoub – kabylský rebel

Narodil se 24. ledna 1956 v Taourirt Moussa v Kabylii, berberské části Alžírska. Celý svůj život zasvětil angažované písni. Svoje první album, nazvané Ayizem ( Lev), podepisoval, když mu bylo 22 let.

Začátkem 80. let zakládá s Ferhatem M´hennim a Saidem Saadim Mouvement de la Culture Berbere – MCB. V tomto hnutí se kristalizuje boj za uznání berberské identity a jazyka. Aby zmobilizoval obyvatelsvo, pořádal zadarmo koncerty a galapředstavení.

GIA ( Groupes islamistes armés) - Ozbrojené islámské skupiny ho chtěly vždycky zabít. Matoub věděl, že ho nebezpečí čeká na každém rohu. Jeho nepřítelem byl totalitarismus – politický, kulturní nebo náboženský. V roce 1988 se účastnil manifestací, kvůli kterým byl několikrát zatčen. Dokonce byl vážně zraněn četníky, když u něj našli letáky proti politice jedné strany. Zachránili ho francouzští lékaři. V září roku 1994 byl zastaven teroristickou skupinou na silnici, která je považována za jednu z nejnebezpečnějších. Rozhodli se, že ho unesou. Tato zpráva se rychle rozšířila po celé Kabylii. V komuniké, které vydalo MCB, Ferhat M´henni vyhlásil ultimátum: Jestliže se do čtyřiceti osmi hodin Matoub nevrátí mezi své blízké živý a zdravý, vznikne mezi námi opravdová válka. Zůstal mezi teroristy dva týdny. Byl „odsouzen k smrti“ velitelem Zianem, který mu vyčítal jeho veřejná prohlášení, texty písní a básní. Manifestace za osvobození Lounese Matouba se účastnilo 100 000 lidí. Matoub byl osvobozen v říjnu 1994. O tomto únosu a o své utrpení napsal knihu, která se jmenuje „ Rebelle“ a vyšla v roce 1995 ve Francii.

6. prosince 1994 mu manželka bývalého francouzského prezidenta Mitteranda udělila Pamětní cenu Nadace Danielle Mitterand za jeho tvorbu, jako trubadurovi, který zpívá o lásce ke své zemi. Od té doby žil ve Francii.

I když Matoub velice dobře věděl, že je pro něj nebezpečné vydat se do Kabylie pro svojí manželku, aby jí mohl odvést do Francie, přesto pro ní v červnu 1998 jel.

25. června 1998, při cestě do rodné vsi, si na jeho auto počkala v zatáčce skupina ozbrojených mužů, kteří na něj vypálila dávku z kulometu. Matoub byl na místě mrtev, jeho manželka a její sestry vážně zraněny. Po zavraždění Lounese Matouba se v Kabylii zvedla vlna odporu. Pohřbu se účastnilo tisíce lidí. Známé osobnosti politického a kulturního života ve Francii psaly své názory na tento nelidský čin. Vznikla generace mladých lidí v Kabylii, která si říká „ Génération matoubienne“. Za celou dobu nebyl tento případ vyřešen. Nikdo nebyl až dosud skutečně obviněn a uvězněn. Lounesova matka a sestra Malika, která založila Nadaci Lounese Matouba, se o to snaží, ale marně.

Berberské asociace si datum jeho úmrtí připomínají organizováním koncertů, výstav, přednášek a seminářů.

V roce 2008  tomu bylo již deset let, kdy byl tento slavný kabylský zpěvák zavražděn. K tomuto výročí se pořádatly v celé Kabylii, po celé Francii a v dalších zemích, kde se nachází kabylská komunita,  vzpomínkové akce, koncerty, výstavy a setkání,

Na říjen 2009 připravuje AVECL  v rámci Festivalu česko-francouzsko-berberské kultury prezentaci rozsáhlého webu Amokrana Benaoudii o životě a díle Lounese Matouba, s vidii, hudebními nahávkami. Prezentace bude během Filmového večera. 

file:///C:/Documents%20and%20Settings/ostatni/Dokumenty/framesetScreen.htm

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kabylský zpěvák Lounes Matoub

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář